Menu

Bingo spelregels

Iedereen heeft wel eens Bingo gespeeld, al was het maar op een camping waarbij je voor bijvoorbeeld 1 euro per Bingokaart kans kon maken op leuke prijzen. Je hebt dan veelal te maken met de meest klassieke vorm van het spel, waarbij je de getrokken nummers zelf moest afvinken op je Bingokaart. Vaak was het zo dat je bijvoorbeeld bij een horizontale afgevinkte rij al een prijsje won en bij een helemaal volle kaart was het helemaal leuk met een prijs van hogere waarde. Online Bingo is natuurlijk gebaseerd op het zelfde principe, maar kent wel meer varianten. De meest bekende varianten in Nederland zijn de "75 bal Bingo" en de "90 bal Bingo". Bij de 75 bal Bingo bestaat het bingolot uit 5 horizontale rijen met elk 5 vakken. Boven de 5 rijen staat het woord BINGO en het middelste vakje is leeg. Je hebt dus 24 cijfers op je lot staan van de 75 mogelijke cijfers. Bij 90 bal Bingo bestaat het lot uit 3 horizontale rijen met 9 vakken. Je hebt dus 27 cijfers van de mogelijke 90. Nederlandse spelers kiezen trouwens vaak voor de 90 bal variant en wel omdat een speelronde langer duurt en er zijn gemakkelijke patronen mogelijk waarmee Bingo kan worden behaald. Ook zie je vaak een extra bonus element in de vorm van een pattern (willekeurig patroon op de Bingokaart).

UPDATE: JogoBingo is al een behoorlijke tijd offline. Het startte met verwijderen van de echt geld modus, waardoor alleen gratis spelen mogelijk was. Helaas hebben zij zonder uitleg (tijdelijk) besloten om helemaal offline te gaan. Helaas zijn er momenteel ook niet echt goede alternatieven voor Nederlandse spelers. Waarschijnlijk komen deze pas als de online kansspelen markt gereguleerd is (vanaf halverwege 2020). Onze uitgaande bingo links verwijzen nu tijdelijk door naar een "coole kansspelen website".

Jogo Bingo

Jogo Bingo

De perfecte plek om de speelwijze en spelregels van online Bingo te leren, is door gewoon te gaan spelen. Wij raden je Jogo Bingo aan, omdat je daar in de "Free Rooms" met 2 Bingokaarten gratis kan spelen en toch kans kan maken op bescheiden geld prijzen. Het is dan wel zo handig om eerst een account aan te maken, zodoende kan je je behaalde winsten mooi opsparen en eventueel gebruiken voor de betaalde rooms met kans op hogere geld prijzen. Zonder een account kan je trouwens wel als gast een kijkje nemen en een indruk opdoen.

Nu spelen!

Beknopte speelwijze Bingo

Aangezien in Nederland vooral de 75 bal Bingo variant wordt gespeeld, gaan we hier verder in op de beknopte speelwijze. Je hebt al kunnen lezen dat een Bingokaart uit 5x5 vakjes bestaat met het middelste vakje leeg. Bovenaan staat het woord BINGO en onder elke letter van dit woord staat dus een verticale rij van 5 getallen:

Ieder kolom is gevuld met willekeurige cijfers volgens bovenstaand principe en elke Bingokaart is dus "uniek" te noemen. Zodra iedere speler z'n gewenste aantal kaarten heeft gekocht, is het tijd dat de speelronde gaat starten. Er worden ballen getrokken uit de Bingomolen en deze bevat de ballen met de cijfers 1 t/m 75. Bij een gevallen bal wordt het nummer erop getoond en opgenoemd (vaak twee keer). Heb je als speler dit getal op je kaart staan, dan kun je die wegstrepen. De gene die als eerste alle getallen op zijn kaart heeft kunnen weg strepen, roept "Bingo!". Vervolgens wordt er gecontroleerd of dit kloppend is (gevallen ballen blijven ter controle liggen) en als dit het geval is heeft de betreffende speler gewonnen. Zoals gezegd kan er ook sprake zijn van variaties waarbij er een kleinere prijs wordt uitgekeerd aan de geen die als eerste een horizontale of verticale rij heeft kunnen afstrepen.

Bij online multiplayer Bingo is de speelwijze en spelregels in de basis het zelfde als bovenstaand beschrevene. Echter je hoeft als speler niet altijd zelf de cijfers af te strepen die zijn gevallen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Jogo Bingo helemaal automatisch. Hierdoor heb je lekker de tijd om te chatten met je medespelers.

Spelregels bij varianten op het Bingo spel

Op het moment dat je kiest voor een variatie op het 75 bal Bingo spel, dan kan het zijn dat er sprake is van afwijkende spelregels. Echter in de basis is het allemaal gelijk, het gaat dan meer om de extra spel elementen. Kies je bijvoorbeeld voor Kienen, dan speel je eigenlijk gewoon Bingo. Kienen is de benaming voor het spel in landen als België en Frankrijk. Kies je voor een online casino Bingo variant, dan heb je eigenlijk altijd te maken met een instant win game. Hierbij is het niks meer dan je inzet per kaart bepalen en te klikken op "speel". Het gehele proces verloopt daarna automatisch en er wordt dus geen vaardigheid van de spelers vereist. De winkans is vaak wel aantrekkelijk te noemen met geld prijzen die 10.000 keer de inzet kunnen bedragen. Weke Bingo variant je ook kiest, het is wel altijd aan te raden om eerst even in de demo modus te gaan oefenen. Dit voorkomt dat je bijvoorbeeld met een hogere inzet dan gewenst gaat spelen.

Gratis online Bingo spelen

linkpartners / disclaimer / contact
SPEEL BEWUST 18+